Je hebt niet te weinig tijd, maar te weinig focus
Anne-Marije Buckens
08/21/2023
2 min
0

Je hebt niet te weinig tijd, maar te weinig focus

08/21/2023
2 min
0

Naast de meteorologische zomer en astronomische zomer, hebben we tegenwoordig ook de zakelijke zomer, beter bekend als De Zomerperiode. Van wanneer tot wanneer deze officieel duurt, is niet vastgelegd, maar van eind juni tot begin september mag je er wel voor uittrekken. De Zomerperiode heeft iets te veel macht gekregen als excuus voor veel laat-maar-waaien-situaties. Zo is het geaccepteerd dat crediteurenadministraties aanmaningen laten liggen, dat projecten een kwartaal stilliggen en dat de vraag ‘of je al weg geweest bent’ te pas en te onpas aan je wordt gesteld. De vanzelfsprekendheid van deze vraag irriteert mij. Niet iedereen wil of kan op vakantie. Er zijn mensen die hier geen tijd of geld voor hebben en er zijn mensen die andere interesses hebben. Zij worden ontelbaar vaak geconfronteerd met het feit dat ze niet meedoen aan de collectieve uittocht tijdens De Zomerperiode.

Nu het einde van De Zomerperiode in zicht komt, neemt ook de stress bij veel mensen toe. Weer terug naar die vervelende baas, weer dat werk doen dat eigenlijk niet past. De Zomerperiode deed al dat leed even vergeten, maar weg is het natuurlijk niet.

Traditiegetrouw is september de maand waarin veel mensen hun baan opzeggen of zich voor langere tijd ziekmelden. De periode van rust en bezinning hebben inzichten gebracht die ervoor zorgen dat de baan niet langer houdbaar is. Uiteindelijk keren veruit de meeste uitvallers tóch weer terug in de rol die ze ongelukkig maakte. Het ontbreken van tijd en geld wordt als reden genoemd om het hart niet te volgen. Maar tijd en geld zijn het probleem niet, het gebrek aan focus wel. Al multitaskend manoeuvreren we ons door onze loopbanen, niet altijd met een concreet doel of een overstijgende ambitie. Ambitieus zijn en hard werken aan je doelen, worden nogal eens als iets negatiefs weggezet. Ambitieuze mensen horen vaker dat ze het rustig aan moeten doen en zich niet alleen op hun carrière moeten focussen, dan dat ze worden aangemoedigd om nog een tandje bij te zetten. Trainen voor een marathon is een heldendaad, trainen om de beste versie van jezelf in je werk te worden heeft iets sneus. Wie wil er nu een workaholic genoemd worden?

Als je ontevreden bent over je baan, dan is het tijd om te stoppen met leven van vakantie naar vakantie en van weekend naar weekend. Dan is het tijd om een plan maken. Je hebt een stip aan de horizon nodig, een einddoel dat je vervolgens opdeelt in kleine behapbare tussenstappen. En dan is het tijd voor actie. Niet te lang overdenken, maar gewoon doen. Maak die afspraak, pleeg dat telefoontje, stuur die mail. Je hebt het niet te druk, vaak ben je gewoon te bang of onvoldoende gefocust op de dingen die voor jou belangrijk zijn.

De Zomerperiode leent zich bij uitstek om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Misschien hebben de 88 1,5 uur durende afleveringen van B&B Vol Liefde, die ook al zo collectivistisch werden opgedrongen, zomaar 132 uur van je kostbare tijd in beslag genomen. Zat je daar bijna 4 volledige werkweken naar hijgende en puffende mensen te kijken die je over een halfjaar alweer bent vergeten. In die tijd had je een online cursus kunnen volgen, een netwerkgesprek kunnen voeren, een nieuwe vaardigheid kunnen leren of een stuk of 30 sollicitaties kunnen versturen. Ook De Zomerperiode is een kwestie van prioriteiten.

Reacties
Categorieën