Solliciteren als 50-plusser
Een elite mandarijn

Een elite mandarijn


Afgelopen weet aten mijn collega en ik tijdens de lunch allebei een mandarijn. Op die van mij zat een statig gouden stickertje met de tekst ‘elite’. 

,,Waarom is jouw mandarijn een elite, en die van mij niet?’’, vroeg mijn collega. Haar mandarijn was zoet en sappig. Mijn elite-mandarijn smakeloos en droog. 

 ,,Marketing’’, zei ik. Ik haalde het stickertje van mijn mandarijn, en plakte het op die van haar. ,,Zo, nu is jouw mandarijn een elite’’, zei ik. 

Het deed me denken aan Antoine en Gerard die ik kort daarvoor gesproken had. 

Antoine (57) was met veel bravoure mijn kantoor binnen gelopen. Al vroeg in ons gesprek had hij mij verteld dat hij van goeden huize kwam. Antoine had Bedrijfskunde gestudeerd. Op zijn cv had ik gezien dat hij daarna niet echt banen had gehad die aansloten bij zijn opleiding en elke baan had korter dan één jaar geduurd. Het inplannen van de loopbaangesprekken viel nog niet mee. Antoine ging eerst op wintersport, was daarna in het buitenland om zijn zeilboot uit de stalling te halen en daarna had hij nog een verbouwing aan de keuken gepland staan. ,,Het is wel noodzaak om snel een nieuwe baan te vinden’’, zei Antoine. ,,Ik zit krap bij kas.’’ Die krappe kas rijmde voor mij niet helemaal met de komende activiteiten in Antoines agenda. ,,Het is veelal schone schijn. Mijn hele netwerk ziet mij nog als de oude Antoine, de erfgenaam, de jongen met poen. De realiteit is dat ik mijn hele erfenis heb verspeeld. Ik heb niets meer’’, vertrouwde Antoine mij toe. ,,Ik heb mijn loopbaan nooit serieus genomen, ik zou toch die erfenis krijgen.’’ 

Gerard was even oud als Antoine, en dat was gelijk het enige dat ze met elkaar gemeen hadden. Gerard had sinds zijn twaalfde gewerkt. ,,Ik heb altijd alles aangegrepen, want ik wist dat ik op eigen benen moest staan’’, zei Gerard tijdens ons eerste gesprek. Toen Gerard werd ontslagen, sloeg dat voor hem in als een bom. ,,Ik schaam me diep, ik krijg het woord ontslag bijna niet over mijn lippen’’, zei Gerard. 

Gerard heeft de arbeidsmarkt aardig wat te bieden. Hij heeft veel bijgeleerd de afgelopen jaren. Hoewel hij niet de kans had gehad om te studeren, heeft hij door middel van avondopleidingen en cursussen een aardig cv opgebouwd. Ook was het Gerard gelukt om zo’n beetje elke 8 jaar door te groeien in een nieuwe functie. Gerard slurpte alle adviezen op en ik heb geen enkele twijfel dat hij binnen aanzienlijke tijd een nieuwe baan zal vinden. Mits het hem zal lukken om, voorbij zijn bescheidenheid en ingetogen karakter, tijdens een sollicitatiegesprek over zijn kwaliteiten te vertellen. 

Ik vertelde mijn collega dat mensen gedurende hun leven heel wat stickers opgeplakt krijgen. En net zoals met de mandarijnen, kloppen die stickers niet altijd met de binnenkant. Er gaan heel wat mensen met een elite-sticker door het leven terwijl de inhoud wat smakeloos en droog is. Terwijl er heel wat zoete en sappige mensen zijn met het stickertje onbelangrijk, overbodig of onzichtbaar.  

Stickers kunnen er af en er op. Het is marketing. 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen