belastingdienst
Wilma is klaar met het ondernemerschap
16 april 2022 

Wilma is klaar met het ondernemerschap

Wilma is klaar met het ondernemerschap


De afgelopen tijd zag ik veel ondernemers hun bedrijf beëindigen en op zoek gaan naar een baan in loondienst. De aanleiding hiervoor moge duidelijk zijn. De lockdowns en andere maatregelen lieten zowel de ondernemersgeest als de liquiditeit opdrogen. 

Het valt niet mee om je Hollandse handelsgeest in tact te houden als je het gevoel hebt aan alle kanten te worden tegengewerkt. 

De reden van Wilma (55) om het ondernemerschap aan de wilgen te hangen, was echter anders. Wilma runde samen met haar zus een cafetaria en partycentrum. Hun zaak was al 35 jaar succesvol. Alle crises van de afgelopen jaren hadden ze doorstaan en toch was nu de koek op.

,,Weet je waar ik zo klaar mee ben?’’, vertelde Wilma. ,,Dan is het vijf minuten voor sluitingstijd en dan beginnen de medewerkers hun spullen al te pakken terwijl de keuken nog vol vuile vaat staat. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kunnen ze niet komen werken vanwege sport en op zondag kunnen ze niet komen omdat ze een blessure hebben opgelopen. Ik heb alles voorbij zien komen hier. We zijn door personeel bestolen en we hebben langdurige zieke medewerkers gehad. En vandaag de dag is het vooral ontzettend lastig om personeel te vinden dat de handen uit de mouwen wil steken. Dat het leven zo duur is geworden, is blijkbaar voor veel mensen nog geen reden om een tandje bij te zetten op het werk.’’ 

,,En weet je wat dan nog het allerergste is?’’, gaat Wilma verder. ,,Ik heb de afgelopen 35 jaar alle weekenden en feestdagen gewerkt. Mijn zus en ik werken zeker 80 uur in de week. En als ik dan een nieuwe auto koop, zeggen mensen met een afkeurende blik dat dat van de centen van hun feestje is.’’ 

Ik knik vol ongeloof en herkenning tegelijk. Het ondernemerschap in Nederland heeft op charme nogal ingeboet. Naast ongewenste sluitingen, boetes, controles, veranderende wet- en regelgeving, zorgen rond personeel en steeds verder stijgende kosten moet je tegenwoordig zelfs betalen om Belastingaangifte te kunnen doen. Wie dat heeft bedacht. 

Sinds dit kwartaal kun je als ondernemer alleen nog belastingaangifte doen via het nieuwe portal van de Belastingdienst. Nou ja nieuw… Aan de uitstraling of gebruiksvriendelijkheid merk je het niet. Om in te kunnen loggen in die nieuwe portal, heb je e-herkenning nodig en daarvoor moet je elk jaar betalen. 

Afgelopen week werd mijn e-herkenning bezorgd. Niet gewoon door de brievenbus, maar met een koerier. Je zou maar boer zijn en met je handen in het haar zitten om aan de stikstofregels te voldoen, in de wetenschap dat er busjes door Nederland rijden om duizenden inlogcodes voor de Belastingdienst bij bedrijven af te geven. Mijn koerier had ook nog eens ontzettende haast. In de twee minuten die ik nodig had om van mijn kantoor naar de receptie te lopen, was hij al gevlogen. Ik kon hem op straat nog net staande houden. Stonden we daar die strikt vertrouwelijke hyperbeveiligde inlogcode af te handelen op straat in de stromende regen. 

Een paar weken na mijn gesprek met Wilma kwam er een koper voor haar cafetaria en partycentrum. ,,We gaan het doen’’, vertelt Wilma. ,,Tijd voor een nieuwe uitdaging.’’


Over de schrijver
Reactie plaatsen