50+ vrouwen aan het werk
Alle vrouwen heten Peter

Alle vrouwen heten Peter


Wie deze week op Linkedin keek, kan het niet ontgaan zijn. Veel vrouwen veranderden hun voornaam in Peter. Met deze actie wilden WOMAN Inc en BrandedU aandacht vragen voor het feit dat er in Nederland meer CEO’s zijn die Peter heten, dan CEO’s die vrouw zijn.

Aan de actie om aandacht te vragen voor de ongelijke man-vrouwverdeling op de werkvloer is massaal gehoor gegeven.

Ik ben bijna 11 jaar CEO van mijn eigen bedrijven. Alhoewel, door de bescheiden omvang noem ik mezelf nooit CEO. Gaat het daar al mis?

Ik besluit drie vrouwelijke collega-CEO’s op de koffie uit te nodigen. Tijd voor een goed gesprek. ‘Vinden jullie dat het voor vrouwen moeilijker is om de top van het bedrijfsleven te bereiken?’, vraag ik. Hoewel we de ‘Ik-Ben-Peter-Actie’ briljant vinden, zijn we ook kritisch. Ligt het wel aan Peter?

Alle vier hebben we het nodige te verduren gehad op weg naar waar we nu staan. We bouwden aan onze bedrijven terwijl onze vriendinnen op het terras zaten. We doorstonden gesprekken op netwerkborrels waar we ontdekten dat onze ogen lager zaten dan we altijd dachten. We namen impopulaire beslissingen om onze bedrijven te redden. We hoorden dat we ‘wel meevielen voor een zakenvrouwtje’ en ‘dat we wel veel haar op onze tanden hadden’. We richtten onze bedrijven op of solliciteerden naar die topfunctie en werkten ons op naar de plek die we ambieerden. Daarbij heeft eerlijk gezegd nog nooit ook maar één Peter ons een strobreed in de weg gelegd.

Je hebt heel wat offers te brengen op weg naar de corner office. Dat geldt voor mannen én vrouwen. Alleen vallen deze offers vrouwen doorgaans zwaarder. Want die leren al op jonge leeftijd dat meegaand, lief en bescheiden de voorkeur heeft. Je ambitie en zelfvertrouwen moeten stevig zijn, wil je met je zogenaamd niet-vrouwelijke gedrag bestand zijn tegen afwijken van de norm.   

Die norm wordt trouwens vooral bepaald door andere vrouwen. Sinds enige jaren kennen we het fenomeen krabbenmand. Eén krab kan prima naar de uitgang van een krabbenmand klimmen, maar zijn er meerdere krabben in de mand, dan trekken ze elkaar naar beneden. De krabbenmand is symbool komen te staan voor hoe sommige vrouwen andere vrouwen op de werkvloer bejegenen. Ik kan u live verslag doen vanuit de krabbenmand. Ik hoop dat de tijdelijke Peters deze week niet alleen hun naam hebben veranderd, maar ook hun gedrag.   

We hebben met z’n allen nog een eindje te gaan. Zolang mooi meer waard is dan slim. Zolang babyshowers groots gevierd worden en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel stilletjes voorbij gaat. En zolang je met je verse deal van een paar ton op zak aan het kerstdiner moet uitleggen waarom je nou nog niet getrouwd bent.

Als we écht meer vrouwen aan de top willen, dan hebben we een samenleving nodig die het aanmoedigt dat vrouwen ook voor andere dingen strijden dan voor hun huisje, hun boompje en hun beestje. En we hebben vrouwen nodig die een gooi doen. Want als je niet solliciteert, dan krijg je de baan niet.

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen