Een hypotheek afsluiten als zzp-er
Een hypotheek afsluiten als zzp-er

Een hypotheek afsluiten als zzp-er


Als je werk zoekt en dat wil niet zo vlotten, dan krijg je van minstens één iemand uit je omgeving te horen dat je dan maar ‘gewoon zzp-er moet worden’. 

Gewoon zzp-er, alsof het niks is. Al je sociale zekerheid opgeven en je storten in de wereld van acquisitie, sales, aanbestedingen, factureren en de Belastingdienst. Een heerlijke wereld als het ondernemersbloed door je aderen stroomt, de start van pure armoede als dat niet het geval is. Een slechter goedbedoeld advies aan iemand die werk zoekt, bestaat er dan ook bijna niet. 

Toch brengt de hoop op het zzp-schap als de verlosser van het sollicitatieleed, vele mensen bij de Kamer van Koophandel. Met alle gevolgen van dien. 

Volgens het CBS telt Nederland op dit moment meer dan 2 miljoen bedrijven. Ruim 1,6 miljoen hiervan is een bedrijf waar slecht één persoon werkzaam is. 30% van de zzp-ers stopt in het eerste jaar en 58% is na vijf jaar gestopt. 

Willemien (57) startte ruim vijftien jaar geleden als zelfstandig communicatieadviseur. Het zzp-schap was goed te combineren met de zorg voor haar twee kinderen en naast het vaste inkomen van haar man durfde ze de stap wel aan. 

Het lukte Willemien om leuke opdrachtgevers te vinden. Ze adviseerde diverse bedrijven over hun communicatiestrategie, hielp bij het schrijven van teksten voor websites en brochures en hielp verenigingen bij het uitbrengen van hun ledenbladen. 

Het ging Willemien en haar man voor de wind. Het inkomen uit het eigen bedrijf was modaal en Willemien en haar man kochten een leuke vrijstaande gezinswoning in het midden van het land. 

Net toen het gezin de nieuwe woning voor ruim een halve ton had opgeknapt, meldde de gemeente dat er een sportaccommodatie in de achtertuin van de gezinswoning zou worden gebouwd. Het dagelijkse geluid van goals, scheidsrechters, opzwepende muziek en joelend publiek, bracht het woongenot tot een dieptepunt. Een bord in de tuin volgde. 

De sportaccommodatie ten opzichte van het eerdere vrije uitzicht, had de woningwaarde flink doen kelderen. Het huis werd met verlies verkocht. 

Om even op adem te komen, besloten Willemien en haar man tijdelijk te gaan huren. 

Tijdelijk werd langer dan gepland. De kinderen hechtten zich aan de nieuwe omgeving en het stel was bezig om de hypotheekschuld die was opgedaan door de ongunstige verkoop van het koophuis, weg te werken. 

,,En nu dreigen we tussen wal en schip te vallen’’, vertrouwt Willemien me toe.

,,We verdienen prima, de schuld is afgelost en we hebben genoeg inkomsten om maandelijks een hypotheek te kunnen betalen. Maar we hebben nu de magische leeftijd van 57 jaar bereikt. De leeftijd waarop bij het calculeren van de hypotheek niet alleen naar je inkomen uit arbeid wordt gekeken, maar ook naar je pensioeninkomen vanaf de AOW-gerechtige leeftijd. En pensioen, dat heb ik als zzp-er niet kunnen opbouwen. Volgens de hypotheekadviseur kunnen we maar een heel klein hypotheekje krijgen, terwijl we samen meer dan vijfduizend euro per maand verdienen.’’  

Zzp-en in Nederland.... dat is meer dan alleen even langs de KvK. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen